Czy wiesz że

  • Dieta na chorą wątrobęDieta na chorą wątrobę
    Osoby cierpiące na wątrobę powinny szczególnie uważać na to, co rzeczywiście jedzą. Może to bowiem skończyć się dla nich tragicznie. Wątroba jest tylko jedna, a gdy przestaje działać – umieramy. …
  • Bieganie i pływanie, czyli wysiłek na co dzieńBieganie i pływanie, czyli wysiłek na co dzień
    Jeśli zależy nam na ładnej sylwetce oraz na tym, by cieszyć się zdrowiem przez długi okres naszego życia, nie możemy zapominać o uprawianiu sportu. Jeśli nawet mamy kilkanaście minut każdego …

Strony

Skutki zdrowotne braku lub nadmiaru pożywienia

Dwudziesty pierwszy wiek jest czasem dwóch sprzecznych, światowych epidemii. W zależności od od stopnia rozwoju cywilizacyjnego mamy do czynienia z jednej strony z otyłością, a także z głodem. W krajach zaliczanych do trzeciego świata, nadal panuje bardzo duży głód i brakuje tam żywności dla wszystkich mieszkańców, a odsetek umieralności wśród dzieci jest kilkadziesiąt razy wyższy niż w Europie, stanach zjednoczonych czy Japonii. W tych krajach panuje moda na odchudzanie się, czyli coś w rodzaju celowego głodzenia się. Stosuje się w nich najróżniejsze diety wspomagające tracenie na wadze. Jak widać sytuacja wygląda trochę kuriozalnie, gdyż zachodni świat dzięki rozwojowi zapewnił sobie odpowiednią ilość wyżywienia, a być może nawet za dużą jego ilość. Niedobór jak i za dużą ilość pożywienia nie jest zdrowa dla organizmu człowieka. Otyłość prowadzi do licznych chorób serca i krążenia, natomiast zbyt mała ilość jedzenia lub jego zbytnia ubogość może doprowadzić do braku ważnych minerałów i witamin, które są niezbędne do sprawnego funkcjonowania człowieka.

Comments are closed.