Czy wiesz że

  • Dieta na zimowe dni
    Zima to czas, w którym nasz organizm potrzebuje często zwiększonej dawki energii. W tej porze roku powinna się także zmienić nieco nasza dieta. Możemy pozwolić sobie na spożywanie posiłków zawierających …
  • Studia medyczne nie dla każdego
    Nie wszyscy ludzie posiadają odpowiednie predyspozycje, by odnaleźć się na uczelni medycznej. Są one przeznaczone przede wszystkim dla tych, których cechuje odporność na stres oraz brak lęku w przypadku konieczności …

Strony

Skutki zdrowotne braku lub nadmiaru pożywienia

Dwudziesty pierwszy wiek jest czasem dwóch sprzecznych, światowych epidemii. W zależności od od stopnia rozwoju cywilizacyjnego mamy do czynienia z jednej strony z otyłością, a także z głodem. W krajach zaliczanych do trzeciego świata, nadal panuje bardzo duży głód i brakuje tam żywności dla wszystkich mieszkańców, a odsetek umieralności wśród dzieci jest kilkadziesiąt razy wyższy niż w Europie, stanach zjednoczonych czy Japonii. W tych krajach panuje moda na odchudzanie się, czyli coś w rodzaju celowego głodzenia się. Stosuje się w nich najróżniejsze diety wspomagające tracenie na wadze. Jak widać sytuacja wygląda trochę kuriozalnie, gdyż zachodni świat dzięki rozwojowi zapewnił sobie odpowiednią ilość wyżywienia, a być może nawet za dużą jego ilość. Niedobór jak i za dużą ilość pożywienia nie jest zdrowa dla organizmu człowieka. Otyłość prowadzi do licznych chorób serca i krążenia, natomiast zbyt mała ilość jedzenia lub jego zbytnia ubogość może doprowadzić do braku ważnych minerałów i witamin, które są niezbędne do sprawnego funkcjonowania człowieka.

Comments are closed.