Czy wiesz że

  • Dieta dobrana przez dietetykaDieta dobrana przez dietetyka
    Najskuteczniejsze okazują się dzisiaj diety indywidualnie dobierane przez dietetyka i o tym nie można zapominać. Trzeba bowiem podkreślić, że bierze od pod uwagę wszelkie najważniejsze rzeczy, które są ważne przy …
  • Znieczulanie powierzchnioweZnieczulanie powierzchniowe
    Do znieczuleń powierzchniowych stosuje się chlorowodorek kokainy w roztworach1—10%. W wyjątkowych przypadkach, do celów specjalnych, stosowane są nawet roztwory 20%. Bez względu na stężenie nie należy przekraczać dawki 50 mg. …

Strony

Pączki i frytki

Środowiska medyczne coraz głośniej alarmują o konieczności zmiany sposobu żywienia naszych najmłodszych. Zaczyna ich bowiem dotykać zjawisko, które na zachodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych zdążyło urosnąć do rangi poważnego problemu społecznego i cywilizacyjnego. Niezwykle popularne fast foody, ich popularność i wszechobecność odbija się na zdrowiu coraz młodszych pokoleń. Frytki, hamburgery i wszelakie smakołyki smażone w głębokim tłuszczu mają cały szereg niekorzystnych dla zdrowia substancji, są wysokokaloryczne i powodują odkładanie się nadmiaru tłuszczu w organizmie. Łatwa dostępność, także ze względu na cenę, powoduje częste sięganie po tego typu żywność. Poza tym, nie ma co ukrywać, jedzenie to smakuje prawie wszystkim dzieciom i najchętniej żywiłyby się tylko tym. Każdy prawie dzieciak, jeśli ma do wyboru porcję frytek lub talerz zupy jarzynowej, wybierze to pierwsze. I tyje, a im bardziej tyje, tym bardziej ma ochotą na frytki. Jeśli do tego w sklepiku szkolnym na drugie śniadanie dołoży paczka lub dwa popijane słodkim napojem, efekt wcześniej czy później jest do przewidzenia.

Comments are closed.