Czy wiesz że

  • Błonnik – ważny składnik diety
    Jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które wejść powinny w zakres naszej diety jest z całą pewnością błonnik. A to dlatego, że zawiera on całe mnóstwo cennych witamin oraz mikroelementów, a …
  • Trwałe usuwanie owłosienia kraków
    Trwałe usuwanie owłosienia – Kraków. Jedwabista i zdrowa skóra bez podrażnień to marzenie, niejednej osoby. Pragną jej już nie tylko kobiety. Coraz częściej także mężczyźni. Jednak godziny spędzone w łazience, …

Strony

Pączki i frytki

Środowiska medyczne coraz głośniej alarmują o konieczności zmiany sposobu żywienia naszych najmłodszych. Zaczyna ich bowiem dotykać zjawisko, które na zachodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych zdążyło urosnąć do rangi poważnego problemu społecznego i cywilizacyjnego. Niezwykle popularne fast foody, ich popularność i wszechobecność odbija się na zdrowiu coraz młodszych pokoleń. Frytki, hamburgery i wszelakie smakołyki smażone w głębokim tłuszczu mają cały szereg niekorzystnych dla zdrowia substancji, są wysokokaloryczne i powodują odkładanie się nadmiaru tłuszczu w organizmie. Łatwa dostępność, także ze względu na cenę, powoduje częste sięganie po tego typu żywność. Poza tym, nie ma co ukrywać, jedzenie to smakuje prawie wszystkim dzieciom i najchętniej żywiłyby się tylko tym. Każdy prawie dzieciak, jeśli ma do wyboru porcję frytek lub talerz zupy jarzynowej, wybierze to pierwsze. I tyje, a im bardziej tyje, tym bardziej ma ochotą na frytki. Jeśli do tego w sklepiku szkolnym na drugie śniadanie dołoży paczka lub dwa popijane słodkim napojem, efekt wcześniej czy później jest do przewidzenia.

Comments are closed.